PIL
uitvinding: middel om zwangerschap te voorkomen door de eisprong uit te stellen
uitvinder: Gregory Pincus
jaar: 1956



De Amerikaanse bioloog Gregory Pincus kon in 1952 wetenschappelijk aantonen dat synthetisch geproduceerde hormonen progesteron en oestrogeen bij konijnen en ratten de eisprong konden tegenhouden. Het moest dus mogelijk zijn een pil te ontwikkelen die het lichaam van de vouw kon wijsmaken dat ze al zwanger was en dat het eitje dus rustig kon blijven zitten waar het zat.
Na een uitgebreide testfase mocht Pincus zijn pil in 1956 voor het eerst op vrouwen testen. Dat dit experiment op Puerto Rico plaatsvond, was waarschijnlijk niet helemaal toevallig. Het straatarme eiland bezorgde de Verenigde Staten op dat moment een stroom jonge mensen die ‘like to be in America’. Een pil die een nieuwe generatie probleemjongeren kon voorkomen, was de Amerikanen dan ook zeer welkom...
Gealarmeerd door bijverschijnselen als hoofdpijn en duizelingen bleek tijdens de test op het eiland dat de dosering hormonen veel te hoog was. De hoeveelheid werkzame stoffen in één pil was uiteindelijk ruim voldoende voor alle pillen in één maand. In het jaar 1960 mocht de anticonceptiepil in de Verenigde Staten op de markt worden gebracht.

In 1962 was Nederland klaar voor de anticonceptiepil van Organon uit Oss. Hier had de chemicus Max de Winter met Lyndiol een eigen pil ontwikkeld waar men zelf patent op kreeg. In tien jaar tijd liep het aantal pilgebruikers in Nederland op van 500 naar 500.000. Maatschappelijke weerstand tegen de pil was er aanvankelijk van veel kanten. Om in het katholieke zuiden een voet aan de grond krijgen afficheerde Organon de pil aanvankelijk als middel om menstruatiestoornissen te herstellen...
Bij het overlijden van De Winter in 2012 konden de Nederlandse media melden dat Nederland veertig jaar lang een gidsland voor de anticonceptiepil geweest is. Op dit moment slikt meer dan 90 procent van de Nederlandse vrouwen die voorbehoedmiddelen gebruiken, de pil. De pil was het eerste voorbehoedmiddel dat voortplanting en seksleven op een effectieve manier van elkaar loskoppelde.
Of zoals Dolle Mina in oktober 1970 tijdens een demonstratie in Amsterdam op grote papieren pillen schreef: ‘Slik een pil en doe wat je wil’.

Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN