CACAOPOEDER
uitvinding: poeder afkomstig van de cacaoboon waarmee je chocolade en chocolademelk kunt maken
uitvinder: Casparus van Houten
jaar: 1828


Casparus van Houten had aan het begin van de negentiende eeuw een kleine chocoladefabriek aan de Prinsengracht in Amsterdam. Chocolade werd aanvankelijk gemaakt door cacaobonen te roosteren en ze te vermalen. Probleem daarbij was dat zulke chocolade erg vet en machtig was.
Van Houten bedacht een machine om een belangrijk deel van het vet uit geroosterde bonen te persen. De firma Van Houten had veel succes met deze vinding. In 1850 verhuisden ze hun fabriek naar Weesp waar ze een grote stoomfabriek openden.

Toen Van Houtens octrooi in 1838 verliep, konden ook andere fabrikanten volgens zijn procedé chocolade gaan produceren. Nederland werd de grootste chocoladefabrikant ter wereld met bekende namen als Baronie, Bensdor1928p, Blooker, Kwatta, Ringers, Tjoklat, Venz en Verkade.
En niet te vergeten banketbakker Gerard Johannes Droste die in 1863 in Haarlem cacaopoeder en chocolaatjes ging verkopen. Zijn ‘Pasilles Droste’ werden snel populair. Ze hadden een bolle en een platte kant en werden meestal ‘flikken’ genoemd naar de Amsterdamse chocolatier Caspar Flick die reeds in 1745 in Amsterdam chocolaatjes verkocht die zijn naam gingen dragen.

Droste bleek een slimme verkoper die veel aandacht had voor de verpakking van zijn producten en voor het gevoel dat je bij je klanten met een product weet op te wekken, ofwel voor ‘branding’ zoals de marketeer anno 2014 het noemt.
Toen Gerard Droste in 1903 de reclametekenaar Johannes Musset vroeg een cacaoblik te ontwerpen, liet hij hem het schilderij ‘La serveuse de chocolat’ van Etienne Liotard zien. Musset voorzag de blikken Droste-cacaopoeder van een verpleegster waarmee hij een heilzame werking van het product suggereerde.
De geniale zet van Musset was om op het dienblad van de verpleegster hetzelfde blik cacao te zetten met ook op dat blik weer een verpleegster met een dienblad en een blik cacao enzovoort. In 1903 is het Droste-effect geboren …

Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN