VEILIGHEIDSSPELD
uitvinding: speld om materiaal aan elkaar vast steken zonder je eraan te kunnen prikken
uitvinder: Walter Hunt (USA)
jaar: 1849


In zijn onovertroffen uitvindingenboekje Gewoon maar Geniaal uit 1981 definieert Drs. P de veiligheidsspeld als ‘een speld die uitsluitend prikt waar dat de bedoeling is’. Walter Hunt is weliswaar de uitvinder van de moderne veiligheidsspeld waar de doctorandus over schrijft, maar het principe is minstens 4000 jaar oud. Reeds in de bronstijd moet iemand op het idee gekomen zijn een lange speld te fabriceren, die dubbel te buigen en vervolgens aan één kant een soort haakje te maken waarachter je de punt kon wegstoppen. De Romeinen gebruikten deze klassieke veiligheidsspeld die ze fibula noemden, om hun kleding bij elkaar te houden.

In 1849 was iedereen de fibula al lang en breed vergeten en worstelde de New Yorker Walter Hunt met een klein probleem. Hij had geld geleend en moest dat snel zien terug te betalen. Hunt loste het probleem op een geheel eigen wijze op: namelijk met een uitvinding. Hunt had voordien al van alles en nog wat uitgevonden: een sirene voor brandweerwagens, een naaimachine, een revolutionaire kolenkachel, een messenslijper, een warmhoudplaat, een vulpen, een machine om spijkers te maken en nog veel meer, kortom hij was een beroepsuitvinder.
Het verhaal wil dat Walter Hunt na drie uur nadenken en knutselen met een stukje ijzerdraad de veiligheidsspeld had uitgevonden. Hij vroeg patent aan, kreeg het en verkocht dat onmiddellijk voor 400 dollar. Weliswaar ruim voldoende om zijn schuld af te lossen, maar veel te weinig om écht te profiteren van zijn geniale vindinkje dat snel daarna in onvoorstelbare hoeveelheden geproduceerd zou worden.

Tegen het eind van de jaren zeventig van de vorige eeuw begon de veiligheidsspeld aan een onvermoede carrière: als modeaccessoire dankzij de punkrock. De gids How to be punk zegt het zo: ‘Probably the most important thing you have to wear are safety pins. Safety pins are really punk...you don't know why, but you should use them.’
Zoals alle geloven is ook dit punkgeloof niet gebaseerd op een weten waarom, maar op de stelligheid van zijn aanhangers.

Bekijk meer DAGELIJKSE DINGEN