Ziehier Achilles

Corfu (3)CORFU (Griekenland)   Bij het dorp Gastouri bouwde keizerin Elisabeth van Oostenrijk in 1889 haar zomerpaleisje Achilleion. Het paleis staat er nog precies zoals toen, hoog op de heuvel boven de baai van Kerkyra. Keizerin Sissi gaf haar zomerverblijf de naam van haar held Achilles 'die alle koningen met hun gewoonten en wetten op hun plaats zette'. Het waren woorden van de keizerin zelf.

Bij het dorp Gastouri bouwde keizerin Elisabeth van Oostenrijk in 1889 haar zomerpaleisje Achilleion. Het paleis staat er nog precies zoals toen, hoog op de heuvel boven de baai van Kerkyra. Keizerin Sissi gaf haar zomerverblijf de naam van haar held Achilles 'die alle koningen met hun gewoonten en wetten op hun plaats zette'. Het waren woorden van de keizerin zelf.

Gelukkig is het Achilleion zichzelf gebleven. Verwacht er geen Sissi-japonnen of Romy Schneider memorabilia. Het Achilleion is een plek uitsluitend gewijd aan de klassieke held van de keizerin. Toen het paleis in 1891 gereed kwam, liet ze het beeld de Stervende Achilles van Ernst Gustav Herter van Schloss Schönbrunn in Wenen naar Corfu overbrengen. Destijds was ze kapot geweest van het beeld. De pijn en wanhoop die de Achilles van Herter uitstraalde, maar tegelijkertijd ook  een man was vervuld van trots en waardigheid. Sindsdien sterft Achilles door de pijl in zijn machtige hiel in de tuin van het Achilleion de heldendood.

Tien jaar na de dood van keizerin Elisabeth kocht de Duitse keizer Wilhelm II in 1908 het Achilleion. Hij viel voor het charmes van de plek en deelde Sissi's bewondering voor de Grieken en hun oudheid. Natuurlijk bewonderde Wilhelm ook haar held Achilles. Maar niet de Stervende Achilles, getroffen in diens zwakke plek. Zijn held was de Zegevierende Achilles, de borst vooruit, het hoofd geheven, het schild versierd met het hoofd van Medusa achteloos terzijde.
Zo beeldde Johannes Götz de Achilles van de keizer af. Het werd een enorm beeld: tien meter hoog, ruim 4,5 ton zwaar, exclusief sokkel. Toen de creatie van Götz in 1909 op Corfu arriveerde, blokkeerden Achilles' lichaamsdelen dagenlang de smalle straatjes van de hoofdstad. De Stervende Achilles kreeg een ander plekje in het park van het Achilleion.
Onder Achilles' naam op de sokkel van de Zegevierende Achilles zitten tientallen kleine gaatjes. Eens stond hier in gouden lettertjes 'Ziehier Achilles, zoon van Peleus, opgericht door Wilhelm, keizer van het machtige Duitse volk, opdat men zich hem zal herinneren'. In 1914 sloegen de Fransen deze zeventig Griekse letters eraf. De keizer van het machtige Duitse volk zou nooit in het Achilleion terugkeren.
(juni 2009)

In de fotocollectie op de website van Huis Doorn staan zestien prachtige in leer gebonden fotoalbums van Keizer Wilhelm II. Een ervan toont de Mittelmeer-Reise 1911 met o.a. foto’s van Corfu. Op een van de foto’s van de Zegevierende Achilles is het keizerlijke onderschrift nog te lezen.