Groningen, district Saramacca

Onafhankelijkheid GroningenGRONINGEN (Suriname)   Vandaag gaan we naar Groningen, het dorp Groningen in het district Saramacca om precies te zijn. De navigatie loodst ons een enorm eind door de buitenwijken van Paramaribo om uiteindelijk op de Kwattaweg terecht te komen, het begin van de meer dan 200 kilometer naar Nickerie in het westen van het land.

 

Na de brug over de Saramacca-rivier slaan we linksaf de weg in naar districtshoofdstad Groningen. Halverwege de negentiende eeuw werd het dorp overspoeld door geëmigreerde Nederlandse boeren, boeroes werden ze hier in Suriname genoemd. Overigens geen succesvol gebleken operatie.
Hun monument staat in Groningen samen allerlei andere monumenten (komst Javanen, Hindoestanen, inheemsen, afschaffing slavernij, bevrijding, onafhankelijkheid) op het Monumentenplein aan de oever van de Saramacca-rivier.

Groningen is deze dagen in rep en roer, want a.s. zondag 25 november is in de dorp de officiële viering van de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag. Elk jaar is die in een andere districtshoofdstad. Er hangen spandoeken boven de straten met de fijne nuance ‘Suriname 43 Jaar Staatkundige Onafhankelijkheid’.
President Bouterse neemt hier zondag het grote defilé af van ‘penitentiaire ambtenaren, douane, politie, brandweer en het Nationaal Leger’. ‘Zij zullen zich statig presenteren’, meldt de Suriname Herald alvast. Eregast die dag wordt koning Otumfuo Osei Tutu-II van de Ashanti uit Ghana.

Vandaag worden de wegen in Groningen geveegd. Het straatmeubilair heeft al een nieuw verfje, opvallend veel paars , de kleur van de NDP van Boutere. Er ligt vers zand aan weerszijden van de wegen en uit vrachtautootjes worden palmen in potten op hun plek gemanoeuvreerd. Op glimmende oranje- witte motoren rijdt de Militaire Politie oefenrondjes door het dorp.
Vooralsnog lijken de gebeurtenissen nog een beetje aan de Groningers zelf voorbij te gaan. De mannen hangen wat rond bij de bankjes langs de rivier, ongetwijfeld net als altijd. En maandag is alles weer gewoon in Groningen, weten ze.
(november 2018)

Suriname in Plaatselijk Belang