B&VBOSCH EN VAART

opdracht:
schrijven boek geschiedenis
opdrachtgever:
Stichting Bosch en Vaart

Bosch en Vaart is een prachtig landgoed aan het Noord-Willemskanaal ten noorden van Vries. Begin 2017 had ik een eerste gesprek met de Stichting Bosch en Vaart in de persoon van Pieter Battjes, Kees Andriesse en Ali Edelenbosch. Ze wilden een boek over de geschiedenis van het landgoed en we hadden het erover wat voor boek het zou moeten worden. Daar waren we het snel over eens: het moest geen boek vol bouwhistorische details worden, het zou vooral over de mensen moeten worden, over de negen eigenaren van Bosch en Vaart in 140 jaar tijd!
Op 14 december 2018 kon Pieter Battjes het eerste exemplaar van Bosch en Vaart - Schoonheid aan het water aanbieden aan burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo.

Uiteraard begint het boek met de man die Bosch en Vaart gebouwd heeft: Hermannus Inden, geboren in 1833, zoon van een timmerman. Hermannus Inden was een selfmade man die rijk werd in de bonthandel. Inden had een grote winkel bij de Grote Markt in Groningen en het ging hem zo goed dat hij op een gegeven moment zelfs bontpakhuizen in Amsterdam had. Toen hij nauwelijks dertig jaar was, stond Inden al in de top-honderd rijkste Groningers.
Op 21 april 1881 legde dochter Anna Inden op haar veertiende verjaardag de eerste steen van de villa. Eind van het jaar was Villa Anna gereed. De naam Bosch en Vaart kreeg het huis pas in 1907 van steenfabrikant en Groninger gedeputeerde Hendrikus Dieters die de tweede eigenaar van het landgoed was.

 

 boschenvaart huis

Bosch en Vaart in 1923, foto van de Groninger fotograaf P.B. Kramer.

Na Dieters kwam de Friese boerenzoon Meindert Meindersma, op Bosch en Vaart wonen, gevolgd door houthandelaar Simon Reinders, die op zijn vijftigste al kon rentenieren, en Herman Tenhoff, een arbeidersjongen uit de Veenkoloniën die emigreerde naar Amerika en in 1928 als rijk man naar Nederland terugkeerde. Marten Stavast kocht Bosch en Vaart in 1933 van Tenhoff en Stavast bleef er tot zijn dood in 1968 wonen.
Na Stavast kwamen in 1969 Wouter Hoogland en Dore Mulder en vervolgens Hans Heeren. Van hem kocht Pieter Battjes op 31 augustus 1984 Landgoed Bosch en Vaart. Pieter zegt er in goed-Gronings in het boek over: 'Ik ben er de volgende dag meteen ingetrokken. Vanaf dat moment wist ik twee dingen zeker: ik moak er een mooi hoes van en ik gao hier nooit meer vot!'

Het laatste deel van het boek neemt de lezer mee door het huis en over het landgoed en laat zien hoeveel werk er door Pieter Battjes, zijn partner Kees Andriesse en zus Greet Battjes verzet is om het huis en de bijgebouwen te restaureren en hoe ze erin slaagden om het 16 hectare grote landgoed van Hermannus Inden weer bij elkaar te krijgen. Ze richtten de Stichting Bosch en Vaart op om ervoor te zorgen dat het landgoed in de toekomst steeds als één geheel bij elkaar zal blijven.

Voor het beeldmateriaal voor het boek konden we putten uit het grote archief van Bosch en Vaart. Sake Elzinga maakte tientallen prachtige foto's binnen en buiten en Marita Weener viste de laatste foutjes uit de proef. Vormgever Albert Smit van GA Creatief Meppel maakte er een prachtig boek van.

Bosch en Vaart -Schoonheid aan het water is een fors boek geworden in een formaat van 26 bij 26 centimeter en 112 pagina's dik. Het is voor € 20,00 te bestellen via de website van de stichting op www.landgoedboschenvaart.nl. Ook kun je het in de webwinkel van Het Drentse Landschap aanschaffen. (december 2018)

Op zaterdag 15 december 2018 schreef Bernd Otter artikel over het boek in het Dagblad van het Noorden.

In oktober 2019 was het boek Bosch en Vaart genomineerd voor de Ithakaprijs 2019 van de stichting Kastelen,  Buitenplaatsen en Landgoederen. Helaas zat de hoofdprijs er niet in.


.